Defectiuni frecvente

Principalele defectiuni, modalitati de prevenire si reparatii ale masinii de spalat:

 

  1. Masina este conectata corect la alimentarea cu energie electrica, reteaua prezinta tensiunea corecta, dar masina nu functioneaza atunci cand apasati butonul de pornire. Prin apasarea butonului de pe panoul frontal masina nu porneste si nu se aprinde niciun indicator luminos de prezenta a tensiunii.

 

Prevenire: In cazul butonului de pornire / oprire al masinii se va incerca folosirea acestuia intr-un regim obinuit, apasandu-se cu o forta constanta atat la pornire cat si la oprire in functie de tipul butonului. Apasarea se va face perfect perpendicular si pe centrul butonului. Aceste butoane difera din punct de vedere mecanic, astfel incat dupa cateva folosiri veti invata care este forta corecta de apasare.
Remediere: Pentru verificarea certa a cauzei, se va deconecta masina de la sursa de alimentare cu energie electrica pana dupa desfacerea panoului principal pentru a expune botonul de pornire. Se conecteaza masina la tensiune si se verifica cu ajutorul unui voltmetru daca la bornele de intrare ale butonului este prezenta tensiune. Daca prin apasarea butonului masina de spalat nu se coneteaza la tensiune atunci butonul este defect si se va incerca repararea acestuia, daca este posibil, cu toate ca cel mai indicat este inlocuirea cu unul potrivit. Deconectati masina de la sursa de tensiune inainte de demontarea butonului pentru reparare sau inlocuire. Exista posibilitatea ca butonul sa fie functional si atunci va fi verificat microintrerupatorul care este pozitionat in zona de inchidere a hubloului. Masina fiind conectata la tensiune, butonul fiind apasat, se va actiona repetat prin deschidere si inchidere usa hubloului si daca nu se au un clic specific atunci se va inlocui microintrerupatorul sau daca este in stare buna veti regla cursa tijei care il actioneaza.

  1. Masina este alimentata cu energie electrica, iar dupa selectarea programului dorit alimentarea cu apa se face intr-un mod precar, cu mare greutate sau chiar deloc, chiar daca robinetul de siguranta al furtunului de alimentare cu apa este deschis corespunzator.

Prevenire: Acest defect are in principal cauze electrice si mecanice ale unor piese din interiorul masinii, dar poate fi cauzat si de o pozitionarea improprie a furtunului de alimentare, in sensul rasucirii acestuia sau presarii cu obiecte grele. Piesa electromecanica care asigura alimentarea cu apa poate fi infundata cu impuritati. Pentru acest lucru montati un robinet cu filtru inaintea furtunului de alimentare cu apa.
Remediere: Blocarea cu impuritati a sitei electrovalvei poate induce acest defect. Se va demonta furtunul de alimentare cu apa, si daca se constata vizual ca sita electrovalvei este imbacsita cu reziduri din apa se va curata mecanic cu foarte mare atentie cu ajutorul unui betisor din lemn sau plastic care nu trebuie sa fie ascutit. O alta cauza ar putea fi defectarea electrica a electrovalvei. Verificati pentru inceput daca conexiunile electrice sunt bine asezate pe borbele acesteia. Cu ajutorul unui voltmetru verificati prezenta tensiunii, masina fiind alimentata cu tensiune. Daca exista tensiune, verificati cu ohmetrul continuitatea electrica a bobinajului electrovalvei. Daca acesta este intrerupt verdictul este clar: se va inlocui cu una noua. Daca ati constatat ca electrovalva este functionala, atunci defectul poate proveni de la continuitatea electrica a conductorilor dintre programator si bornele presostatului, care se vor remedia in caz sa sunt intrerupte. Daca si aceste legaturi sunt viabile atunci singura vina poate fi chiar a presostatului care daca masurat fiind cu un ohmetru arata discontinuitate va fi inlocuit cu unul nou.

  1. Masina fiind decuplata de la reteaua de energie electrica, dar conectata corect la reteaua de alimentare cu apa si robinetul de siguranta uitat deschis, se alimenteaza in continuu cu apa. Cuva se umple cu apa si cand ajunge la capacitate maxima apa este derversata prin furtunul de scurgere.

Prevenire: Daca robinetul de siguranta al furtunului de alimentare cu apa ar fi inchis nu ati observa acest defect, decat dupa pornirea masinii. In cazul in care el ramane deschis, defectiunea este cauzata de una dintre piesele electomecanice ala masinii de spalat.
Remediere: In acesta situatie singura posibilitate este defectarea electrovalvei, care dupa ultima alimentare cu apa a masinii a ramas in pozitia deschis, apa intrand prin furtunul de alimentare direct in cuva, datorita presiunii retelei de apa. Confirmarea acestei defectiuni a electrovalvei este si eliminarea apei prin furtunul de evacuare al masinii. Singura modalitate de remediere este inlocuirea acesteia cu una noua.

  1. Masina fiind conectata corect si alimentata cu energie electrica, dupa selectarea programului dorit se constata ca apa nu este incalzita deloc la temperatura atribuita de program sau selectata manual, restul ciclulrilor din program functionand normal.

Prevenire: Fenomenul poate avea drept cauze disfunctionalitati electrice ale rezistentei masinii, arderea acesteia sau incarcarea exagerata cu depuneri de calcar din apa, semn ca nu a fost folosit niciodata sau doar sporadic un detartrant in timpul fiecarei spalari.
Remediere: Acesta defectiune poate avea doar doua cauze. Cea mai usor de reparat este cea in cazul in care alimentarea cu energie electrica a rezistentei este intrerupta prin desprinderea cuplelor de la bornele acesteia. Se va demonta capacul din spate al masinii pentru a avea acces la rezistenta si se vor fixa bine cele doua cuple. Cea de-a doua cauza se refera la posibilitaea arderii rezistentei. Se verifica cu un ohmentru continuitatea la bornele acesteia, iar daca circuitul este intrerupt se ca inlocui cu una noua de aceiasi capacitate.

  1. Masina primeste energie electrica, programul este selectat, alimentarea cu apa este corespunzatoare insa tamburul nu se roteste in niciun sens.

Prevenire: Cauza este strict mecanica sau electrica si se refera la angrenarea cuvei cu ajutorul curelei de transmisie, sau la functionarea necorespunzatoare a motorului.
Remediere: Una dintre cauze poate fi cureaua de transmisie intre motor si tambur care poate fi sarita de pe angrenaj sau chiar rupta. Pentru inlocuire sau repozitionare se va deschide masina in partea din spate, iar in cazul in care este sarita se va aseza pe pozitie, refacandu-se intinderea cu ajutorul pieselor mecanice de reglare. Daca cureaua este rupta, se va inlocui cu una similara. O alta cauza este defectarea presostatului care asigura interfata dintre programator si invartirea tamburului. Se va umple cuva cu apa si se observa daca se face aceasta interfatare cand apa ajunge la nivelul stabilit pentru inceperea invartirii tamburului. Daca interfatarea nu se realizeaza inseamna ca presosatatul este defect si se inclouieste cu unul nou. Ultima cauza ar putea fi chiar motorul masinii, care daca dupa verificarea perzentei tensiunii la bornele acestuia nu se confirma, atunci motorul este ars si se va incerca repararea lui la o unitate specializata.

  1. Masina a ajuns conform programului la etapa de eliminare a apei dupa prima limpezire, dar nu elimina apa.

Prevenire: Furtunul de evacuare trebuie sa fie in perfecta stare avand grija sa nu se gaseasca intr-o pozitie improprie prin rasucire sau sa fie presat de o greutate care apasa pe el si impiedica evacuarea normala a apei din masina. Nu puneti in masina rufe desirate sau din care se pot desprinde usor bucati mici de material care pot infunda pompa de evacuare a apei. Pot exista si defecte mecanice sau electrice ale pompei. Verificati periodic ca furtunul sa nu fie infundat cu diverse obiecte mici – atentie la copiii care se pot juca si introduce asemenea obiecte in furtunul de evacuare.
Remediere: Cea mai simpla de rezolvat defectiune este atunci cand filtrul pompei de evacuare a apei este infundat. Se va desface cu atentie si va fi curata si spala. Exista si posiblitatea ca furtunul de evacuare al apei sa fie rasucit sau presat cu obiecte grele. Eliminati toate aceste disfunctionalitati. Defectul major se refera la arderea motorului pompei. Pentru identificare se verifica cu un ohmetru daca continuitatea bobinei este prezenta, sau daca se simte un miros specific de ars al bobinei. Daca nu se gaseste continuitate ohmetrica, atunci pompa va trebui inlocuita cu una noua.

  1. Masina efectueza secventa de program pentru centrifugare, iar zgomotul si balansul tamburului in interiorul cuvei este foarte mare producandu-se un zgomot puternic in timpul centrifugarii si mai ales la finalul acesteia.

Prevenire: Nu incarcati masina peste capacitatea specificata de producator. Cantariti atat cat se poate rufele pe care le puneti la spalat. Asezati masina pe o suprafata orizontala plana si reglati, daca este cazul, piciorusele masinii pentru a avea o pozitie perfect plana si fixa.
Remediere: Daca in urma unei folosiri improprii prin incarcare peste capacitatea masinii de spalat cu rufe sau a folosirii acesteia timp indelungat intr-o pozitie precara de instabilitate si planeitate, exista posibilitatea distrugerii amortizorilor cuvei si chiar a rulmentilor. Prima masura este cea de inlocuire a amortizorilor cu unii care detin aceiasi capacitate de amortizare a socurilor, dupa care se face o proba. In cazul in care nici atunci zgomotul si balansul nu a fost eliminat, este cazul sa fie inlocuiti si rulmetii cuvei. Inlocuirea lor comporta operatiuni complexe de demotare si apoi remontare pentru expunerea cuvei, extragerea rulmentilor defecti si inlocuirea cu unii cu aceleasi caracteristici mecanice. Mentionam ca aceasta operatiune este cea mai complexa dintre toate cele posibile privind remedierea defectelor unei masini de splat rufe.

Toate defectele si prevenirea acestora vor fi constatate si prevenite de catre utilizator, cu precizarea ca la aparitia lor este indicat ca masina de spalat rufe sa nu mai fie folosita. Reparatia masinii de spalat se va face numai de catre un tehnician autorizat, care va putea oferi cetitudinea unei constatari si reparatii profesioniste. In plus veti beneficia si de garantia pieselor inlocuite, precum si a manoperei lucrarilor efectuate.

Pentru reparatii masini de spalat in Bucuresti si imprejurimi, ne puteti contacta. Oferim interventie rapida si, acolo unde este posibil, service masini de spalat pe loc, pentru orice brand: indesit, arctic, whirpool, ariston etc …